
  
 

 

Shared-Use Mooring System 
Conditions of Authorisation 
Conditions and 
Requirements 

General Information  

The Mooring Regulations 1998 (the Regulations) impose obligations on the owner of a pleasure 
vessel authorised to use shared-use moorings. The owner of an authorised vessel should ensure that 
they are aware of all statutory obligations under the Regulations and all other relevant laws. 

Failure to comply with these conditions may result in cancellation of the vessel authorisation.  Failure 
to comply with the provisions of the Act or Regulations may result in cancellation of the vessel 
authorisation and may constitute an offence which may result in a fine.  

Legislation can be accessed through the Department of Justice at www.legislation.wa.gov.au 

Conditions of Authorisation 

1. Interpretation 

1.2. In these Shared-Use Mooring System Conditions of Authorisation, definitions from the 

Western Australian Marine Act 1982 (the Act) apply unless the contrary intention appears.  

1.3. In the event of any inconsistencies between the Act and the licence conditions, the Act 

will prevail. 

1.4. The headings are for guidance only and do not form part of these Conditions; 

1.5. Unless the context requires otherwise, the singular includes the plural and vice versa;  

1.6. The words “include” and “including” are to be read as if the words “without limitation” 

appeared immediately afterwards; and 

1.7. A reference to the Act includes the Regulations. 

2. Definitions  

2.1. Act means the Western Australian Marine Act 1982; 

2.2. Department means the Department principally assisting the Minister in administering the 

Regulations (currently the Department of Transport); 

2.2 Licence means the mooring licence granted under section 65 of the Act to which these 
Conditions are attached; and 

2.3 RST means a Recreational Skipper’s Ticket. 

3. Use of a shared-use mooring 

3.1. Authorisation only applies to Schedule 1 - mooring control areas under the Mooring 

Regulations 1998. 

3.2. Authorisation to participate in the shared-use mooring system does not guarantee a 

mooring will be available for use. 

3.3. An authorised vessel may only secure to a shared-use mooring marked with an 

appropriately coloured disc indicating the permissible length for the vessel. 

3.4. An authorised vessel may only secure to a mooring with an appropriately coloured disc for 

a maximum of four hours during daylight or between the hours of 7pm to 7am unless that 

mooring is required by the mooring licensee or approved additional user sooner. 
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3.5. An authorised vessel is not permitted to secure to a shared-use mooring that does not 

display a disc representing the permissible vessel length for that particular mooring. 

3.6. An authorised vessel must not secure to a mooring displaying a red disc. 

3.7. When secured to a shared-use mooring, a person holding a RST must always remain 

onboard the authorised vessel and be capable of relocating the vessel upon request. 

3.8. If the licensed vessel or additional vessel registered to that particular mooring returns to 

secure to the mooring, the person holding the RST must immediately remove the 

authorised vessel from that particular mooring. 

3.9. Only one vessel and no other object may be secured to the mooring at any time. (Rafting 

is prohibited) 

3.10. Any damage to a shared-use mooring must immediately be reported to the Department. 

4. Authorised Shared-Use Mooring System Vessels 

4.1. An authorised vessel must adhere the identification sticker issued by the Department to 

the port side of the vessel in a manner which makes it clearly visible adjacent to the 

vessel’s registration label. 

5. Tenders 

5.1. An authorised vessel must not secure its tender directly to the shared-use recreational 

mooring apparatus. 

5.2. A vessel authorised to secure to a shared-use recreational mooring may only secure a 

tender alongside the parent vessel.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


